O my god!! Het is voor echt! Je partner ging op de knieën (of niet helemaal, maar je kreeg wel een ring) en vroeg je ten huwelijk! Een moment waar je al lang van droomde, waarvoor al menig pinterestborden verborgen stonden, eindelijk is het zover!! Je bent super blij en vertelde het de hele wereld (allé toch je facebook en instagram en dat is praktisch de hele wereld é).

En dan komen de vragen: wanneer is de trouw, wat voor feest wil je, waar ga je op huwelijksreis, wie word je getuige, welke jurk ga je dragen, … Ze zullen je om de oren vliegen en dan moet je je best doen om niet overweldigd te raken. Maar hoe doe je dat dan goed, zo een bruiloft plannen? Aan je ouders kan je wel raad gaan vragen, maar ik denk dat een huwelijk dat plaats vond in de ’80s en ’90s toch een beetje anders was.

Hier kan je 5 tips vinden die ervoor zorgen dat jij de kalmte kan bewaren. Klaar voor? We gaan die bridezilla verjagen!

1. Bepaal je budget

Dit is echt de eerste stap. Een bruiloft kan je niet plannen zonder dit te bepalen! Ga dit gesprek aan met je partner en bekijk wat voor jullie haalbaar is. Het gesprek zal niet het makkelijkste zijn, maar weet dat dit je veel kopzorgen kan besparen. Een bruiloft in België kost gemiddeld €16 000 euro. Maar uit ondervinding weet ik dat heel wat koppels dichter bij de €20 000 uitkomen voor hun grote dag. Voor een lege zaal mag je al snel op minstens €2 000 euro rekenen. Reken je liever met mensen, wel dan kost een gast op je trouwdag gemiddeld € 110.

Dat is even slikken. Net daarom is het belangrijk om te kijken wat jullie budget is. Krijg je van je ouders/schoonouders/suikertante/… wat sponsoring? Vergeet hen dan niet te vragen wat zij verwachten in ruil voor dat bedrag. Willen zij hun zegje kunnen doen of mag je dat geld spenderen aan wat je zelf graag zou willen?

Niet bang zijn, er is ook goed nieuws: de envelopjes die je krijgt van je gasten. Daarmee kan je een deel van de bruiloft terugvorderen. Dit gaat van de helft tot 80 % van het totale bedrag.

2. Maak een top 3 van je prioriteiten

Wat komt er allemaal bij een trouw kijken?
Locatie, catering, fotograaf, jurk, haar, make up, juwelen, ringen, uitnodigingen, bedankingen, save the dates, dj, kostuum, bloemen, decoratie, vervoer, taart, schoenen, …
Dat is echt een hele boterham.

Welke 3 dingen zijn voor jullie het belangrijkste?
Bepaal samen waar jullie je goed bij voelen om het grootste bedrag aan uit te geven. Zo weet je meteen ook waarop je wil besparen.
Schakel bijvoorbeeld vrienden in om te locatie mee te helpen versieren, maak je gastenlijst minder groot en bespaar zo heel wat maaltijden. Willen jullie heel graag een epic party? Maak er dan een fuif van. Vinden jullie de huwelijksreis super belangrijk en heb je niet zo’n zin in een grote groep? Dan kan je misschien wel in het buitenland trouwen!
Creatieve oplossingen genoeg om de bruiloft van je dromen te plannen!

3. Geef jezelf voldoende tijd op de dag zelf.

Begin je met de tijdslijn van je dag op te stellen? Geef jezelf dan net wat meer tijd dan je denkt. Het is een dag vol mensen die je graag ziet en emoties (waterproof mascara for the win!) en daar moet je van kunnen genieten. Een plaspauze kost ook een beetje meer tijd door die jurk die je draagt. Een bruiloft plannen doe je niet zomaar, geef jezelf steeds die extra minuutjes.

Vraag je fotograaf hoeveel tijd hij/zij nodig heeft voor jullie portretten en familiefoto’s en reken dan een beetje extra tijd. Je mag nog zo goed gepland hebben, er loopt altijd wel iets anders tijdens de dag. (geloof me, ik spreek uit ervaring: bruidegommen die te laat of te vroeg zijn, jurken die scheuren, auto’s met platte banden, regen op het verkeerde moment, ik maakte het al allemaal mee en het komt altijd wel in orde!)

4. Zoek leveranciers die je vertrouwt.

Voor je trouwdag zijn heel wat mensen in de weer. Je zoekt ze zorgvuldig uit en zij doen hun uiterste best voor jou. Er zijn heel wat fantastische, talentvolle mensen te vinden in de huwelijksbranche, en toch is er voor elke persoon de perfecte match. Probeer de keuze niet alleen met je portefeuille te maken, maar ook met je hart. Voel je je goed bij iemand en heb je het gevoel dat je die persoon echt vertrouwt, dan is het een go.
Vertrouwen is echt nodig op zo’n dag, want je hebt het zelf te druk om nog na te kijken of alles precies is zoals jij het wil. Het gaat zoveel vlotter als je op dezelfde golflengte zit. (heeeel belangrijk hoor deze)

5. Maak iemand anders verantwoordelijk op de dag zelf

Niets zo hatelijk als een bruid die niet van haar eigen dag kan genieten. Zorg ervoor dat alle verantwoordelijkheid voor het regelen van zaken door iemand anders wordt gedragen op je huwelijksdag.
Er zijn weddingplanners die deze taak op zich kunnen nemen (ook enkel voor de dag zelf), maar ook een goede vriend(in) kan dit doen. Iedereen heeft wel iemand in zijn kring die graag de baas is, gebruik dat die dag in je voordeel 😉

Voila, dat was het! Dit zijn de topzaken die ik heb opgemerkt op de huwelijken die ik heb vastgelegd en tijdens het plannen van mijn eigen dag (many moons ago). Denk eraan dat je huwelijksdag de mooiste van je leven zou moeten zijn, als je deze tips volgt dan wordt het zeker een dag waarvan je ook effectief kan genieten.

Vergeet ook niet dat je al heel wat mensen achter je hebt, die klaar staan om je te helpen. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn koppels me altijd mogen vragen om hulp bij hun tijdlijn, diy’s, leuke leveranciers en locaties. All part of the deal!

Voel je de stress al wegzakken? Nee? Geen probleem, geloof me maar! Alles komt goed. Ik hoop dat deze tips je al een klein beetje rust hebben kunnen brengen en dat je die to do lijst durft op te nemen om ervoor te gaan.

Heb je nog vragen, laat zeker iets weten!
Ik ben hier om te helpen! Oh en ik ben er zeker van dat je dit kan! You’ve got this!

Groetjes
Q

SHOW COMMENTS